Tíz éve, 2011-ben mutatták be The Adjustment Bureau, nálunk Sorsügynökség címmel, „romantic thriller" besorolással azt a filmet, amely Philip. K. Dick Adjustment Team, magyarul Helyreigazító csoport címmel megjelent novellájából készült. A Hollywoodban készült filmeknél megszokott jelentős változtatásokkal, ám ezúttal nemcsak más, de bizonyos szempontból sokatmondóbb mű is született, mint az eredeti történet.


A film egy New York-i képviselő-jelölt, David és egy táncosnő, Elise egymásra találásával kezdődik. Ám nem sokáig maradhatnak együtt, erről titokzatos, kalapot viselő és rejtélyes könyvet böngésző ügyintézők gondoskodnak. És másról is.

David egy nap a Tervtől eltérően korábban érkezik munkahelyére, ahol éppen kampányfőnökének agyát stimulálják. David menekül, de elkapják, és mivel olyat látott, amit nem lett volna szabad, ki akarják törölni az ő agyát. David szeretné tudni mi történik, de csak azt a választ kapja, hogy mindennek a Terv szerint kell menni. Végül egy felettes ügyintéző közbenjárására elengedik, azzal az ígérettel, hogy amit látott és hallott, arról senkinek nem beszélhet.

Davidet később megkeresi Harry, a vele foglalkozó ügyintéző, aki elmondja, hogy őket régebben angyaloknak is hívták. Fő feladatuk a Terv betartása, amit az Elnök alkotott meg. Képesek az emberek döntéseit érzékelni és apró kiigazításokkal módosítani. David azért nem találkozhat Elise-el, mert ez áll a Tervben.

David ennek ellenére a következő három éven át is keresi Elise-t, amíg egyszercsak rátalál. Erről persze az ügyintézők is értesülnek, de azt is megtudják, hogy David és Elise a Terv többi, régebbi változatai szerint együtt kellett maradjon, és ezeknek a változtatásoknak a maradványai sodorják őket ma is egymás felé. Ezt a felettes meg akarja akadályozni, és beveti egyik, radikálisabb ügyintézőjét, Thompsont.

Thompson felkeresi Davidet, aki a szabad akarat meglétével érvel, ám az ügyintéző elmagyarázza neki, hogy az csak kis dolgokban működhet, fontos döntésekben nem. David ennek ellenére nem adja fel, elmegy Elise előadására, aki Thompson egy fejmozdulatára kificamítja a bokáját. David ekkor rájön, hogy Elise érdekében el kell hagynia őt.

Elise mindezekből csak annyit érzékel, hogy elhagyták, ezért hozzá akar menni régi vőlegényéhez. Harry ekkor felkeresi Davidet, és segítséget ajánl neki. Úgy érzi, hogy Thompson beavatkozásai túl sok hátrányos következménnyel járhatnak. Felfedi David előtt a minden ügyintéző által használt könyv titkát, amely az emberek lehetséges sorsának alakulását, folyamatos mozgásaikat grafikusan, „online" mutatja. Bizonyos titkos ajtók használatát is elmagyarázza, amelyek a gyorsabb elérések érdekében átjárók egyes városrészek között. Ezért hordanak az ügyintézők kalapot, mert csak azzal tudnak teleportálni. Harry odaadja Davidnek a sajátját, aki azt feltéve elindul az esküvő helyszínére. Elise nagynehezen rááll, hogy elmenjen Daviddel, aki ekkor már az Elnökkel akar beszélni. Ám már nem csak az ügyintézők, hanem akciócsoportjaik is üldözik, és be is kerítik őket. Ekkor David és Elise megcsókolják egymást.

Ennek hatására az akciócsoport tagjai eltűnnek. Harry váratlanul átadja az Elnök levelét Thompsonnak, aki azt elolvasva visszavonul. A Terv megváltozott. Harry megmutatja a könyvben sorsuk alakulását, immár párhuzamosan futó vonalakkal, amik üres oldalra vezetnek, hogy tiszta lappal folytathassák életüket.

„Ez az egész egy teszt, mindenkinek, még a Sorsügynökség tagjainak is."


A filmben az „Elnök" az Isten, a „Sorsügynökség" az angyalok kara, az „ügyintézők" az angyalok? De nem is ez a lényeg.

„A szabad akarat olyan adomány, amit csak akkor tanul meg használni az ember, ha megküzd érte."