Török Sándor életműve borzalmasan el van hallgatva, pedig egy Krúdy Gyula nagyságrendű író. Fantasztikus történetei vannak, az emberi lélek mélységeibe lát bele. Négyen-öten gyűltünk össze hathetente, és Sándor bácsi elmesélt nekünk mindent. Így lettem antropozófus. Török Sándor tanításait később kiadtam egy könyvben. Michael Alexander: Az „Én”: címszavak a világhoz és az emberhez. Franciából fordította: Makkai Ádám. Franckarikát! Ez az utolsó szóig Török Sándor munkája. De a szocializmus alatt kénytelenek voltunk egy történetet kreálni egy nem létező szerzőről és a nem létező könyvéről. A könyv ajánlása: „Török Sándor (1904–1985), a kiváló magyar író emlékének ajánlom – Dr. Michael Alexander, Basel”. Chicagóban jelent meg 1987-ben, amikor Török Sándor nyolcvanéves lett volna. Bár a könyv nem készült el haláláig, kéziratban, fejezetenként elküldve olvasta és helybenhagyta. (Makkai Ádám)

Török Sándor 1985. április 30-án lépte át a szellemi világ küszöbét. Makkai akkor Chicagóban élt, szerkesztője és mecénása volt ennek a gyakorlatilag máig is ismeretlen kötetnek.

Dr. Vámossy Nagy Emilné, született Göllner Mária révén a szerző több antropozófiai előadást tartott Budapesten. (Makkai Ádám)

Ami igaz, a valódi szerzőre nézvést, hiszen Török Sándor éppen Göllner Mária által ismerte meg Rudolf Steiner szellemtudományát. Később már Török tartott előadásokat Makkai édesanyja, Ignácz Rózsa lakásában, többek között Makovecz Imre, Mesterházi Zsuzsa, Montágh Imre előtt.

Az „Én” tömör bevezetés az antropozófiába, jó alap lehetett volna itthon Rudolf Steinernek a 90-es évek elején megjelent magyar kiadásai mellett. A Kapu és a BUKSZ említette egy-egy mondatban, másutt néma csend.

Akárcsak Török Sándorról kapcsolatban, aki sajnálatos módon nem került be a hazai fősodratú irodalom áramlatába. Életművének kiadását 1983-ban elkezdte ugyan a Magvető kiadó, ám 1988-ban hat kötet után be is fejezte. Jóval később, 2000-ben jelent meg Török Sándor tanításainak teljesebb szövege Mi az antropozófia: bevezető előadások címmel a Genius kiadásában.

Juhász József


Makkai Ádám idézeteinek forrása: https://www.helikon.ro/a-versek-az-osversbol-jonnek-ez-isten-beszede-az-emberhez-beszelgetes-makkai-adam-kolto-nyelvesz-muforditoval