Szíriánia


Szíriánia* nem a hasonló nevű ország, hanem az a térség, amelynek 1916-ban újrarajzolták a határait azok az erők, amelyek az Osztrák-Magyar Monarchia határaival tették ugyanezt.

Ennek a tervezetnek több előzménye is volt, a legérdekesebb „Nagy Péter cár végrendelete". Ami nem a cáré, és nem is végrendelet. Egy lengyel katonatiszt, Michał Sokolnicki (1760-1816) orosz fogságban írta meg 13 pontban az észrevételeit (Aperçu sur la Russie), ahonnan az francia kezekbe került. Napóleon ezt az írást használta fel Oroszország elleni hadjárata bizonyítékaként, akkor a „végrendelet" már módosult, sőt, kiegészült egy újabb ponttal. Ennek utolsó bekezdése így szól:

Semmiféle lehetőséget nem szabad elhalasztani, hogy Perzsiát háborúba keverjék, siettessék összeomlását annak érdekében, hogy nyomást gyakorolhassanak a Perzsa-öbölre és Szírián keresztül újraépítsék a régi kereskedelmet Levantéval."

Jó száz évvel később ugyanezen írás értelmében Szíria francia fennhatóság alá került, 1920-1946-ig. Már akkor készültek vázlatok egy későbbi, időben meg nem határozott átrendezésről, amelynek egyik legutóbbi változata egy 2006-ban készült térkép.

Az ősi Levante szellemi központja mára háborús övezet lett, a muszlim lakosság százezres nagyságrendben hagyja el szülőhazáját. Fővárosa Damaszkusz, okkult nevén Damkar, 'DMKR'; ahol 'DM': vér, 'KR': legelő. Véres legelő, vérmező...

Ne legyen így.

* Lásd még:

Szíriánia (Szabad Gondolat 2014/1, 2014/2.)


Világtérkép (Novalis)