„Jánosról kortársai nem tudják, mekkora ember élt, alkotott közöttük.” (Szegő György)


Gerle János

* 1947. március 12.
† 2012. december 4.


Alig egy év, és két építész, két michaelita is eltávozott. Gerle János is majdnem az volt. Vagy egészen. Hiszen ki michaelita?

Ki antropozófus? A Magyar Antropozófiai Társaság tagja? Az is, aki tag volt, de kilépett? (A kilépéssel törlődött Rudolf Steiner éteri aláírása?) Az is, aki más antropozófiai kör tagja? Az is, aki évek óta hasonló körbe jár, de ott nincs tagság? Az is, aki Steiner-könyvet olvas, vagy az is, aki csak megveszi? Az is, aki évtizedek óta foglalkozik antropozófiával, de még annak alapítója, Nagy Emilné dr. Göllner Mária egy művét sem vette a kezébe? Az is, aki hosszú évek alatt egy antropozófiai lapot sem olvasott? (Részlet egy meg nem jelent írásból.)

Legalább 2 és fél antropozófiai ihletésű lap van, vagy volt Magyarországon: Szabad Gondolat, Új Impulzus (Antropozófia), illetve a „fél" megjelölésű az Országépítő - Építészet, Környezet, Társadalom alcímű - lapot titulálja, amely Gerle János szerkesztése alatt közölte Rudolf Steiner, Nagy Emilné dr. Göllner Mária, sőt, Nagy Emil írásait is.

E sorok írója, amikor a magyarországi antropozófia írásait kereste, rábukkant az Országépítő c. lapra is, és beszerezte az addig megjelent példányokat. Olvasásuk után természetes volt, hogy a Michaeliták könyvét Gerle Jánoshoz is eljuttatta. (Tenkács Márta szíves közreműködésével.) János szinte szabadkozott, hogy miért tartom őt erre érdemesnek. (A Nyájas Olvasó üsse föl az Országépítő első 10-15 évének számait, és rájöhet...) János túlzott szerénysége miatt sem említette, hogy ő Kádas Ágnessel, Kálmán Istvánnal és a Mesterrel, Makovecz Imrével együtt járt Károly Sándor szellemi körébe.

Rudolf Steinernek a Goetheanumról szóló írását is Gerle fordította, még 1983-ban. Itt is olvasható.


 

 


 

 

Makovecz Imre, majd Gerle János távozásával az - egyébként kitűnő - Országépítő egyre gyengülő michaelita jelleget tükröz. Akárcsak a Magyar Művészeti Akadémia. Ám ennek taglalása meghaladná e lap kereteit...

(a szerk.)