Louisa Edith Maryon

*1872. február 9., London
1924. május 2., Dornach


Apja John Simeon Maryon úri szabómester, anyja Louisa Church volt.


Második gyermekként született (hatan voltak testvérek), keresztelője születése másnapján, február 10-én volt.

A szülői ház a British Museum közelében volt, a fiatal Edith így korán megismerkedhetett az egyiptomi, a görög-római szobrászattal. A Maria Grey School majd egy genfi intézet tanulója lett.

21 éves korában szobrászatot tanul. Tanulmányútjainak egyik színhelye Assisi lesz, majd Rómába megy.

28 éves első tárlata megnyitásakor. 1904-ben lett az Associate des Royal College of Arts tagja.

35 éves kora körül kezd érdeklődni az okkultizmus, a spiritizmus iránt. Felveszik a Golden Dawn rend Stella Matutina csoportjába. 1912-ben olvassa az első könyvet Rudolf Steinertől (Theosophie).

1912. május 14-én, Berlinben először hallgatja Rudolf Steiner előadását (Der irdische und der kosmische Mensch ciklus). Október 6-án első találkozása Steinerrel. December 1-étől, részt vesz Rudolf Steiner csak tagoknak szóló előadásain (Die Kunst der Rezitation und Deklamation ciklus).

1913. augusztus, München. Megtekinti Steiner negyedik misztériumdrámájának bemutatóját, és az első euritmia-bemutatón maga is közreműködik mint szilf.

42 éves korában, 1914 elején Edith Maryon egészsége hirtelen megrendül, első jeleként később elhatalmasodó tuberkolózisának. Levegőváltozásra lesz szüksége. A nyáron Dornachba utazik, ahol már számos művész dolgozott a Johannesbau, a későbbi Goetheanum épületén. Ősszel le is telepszik ott.

M

1914-ben Rudolf Steinerrel elkezdi a Der Menschheitsrepräsentant zwischen Luzifer und Ahriman (Az emberiség reprezentánsa Lucifer és Arimán között) elnevezésű szoborcsoport tervezését és modelljeit. A szoborcsoport központi alakja Krisztus, aki a két kísértő, Lucifer és Arimán között áll.

1916 végén csaknem tragédia történt a műteremben. Rudolf Steiner az emelvényen dolgozott a kb. 2 méter magas modellen, amikor rosszul lépett, és egy hegyes pillér felé zuhant; Edith Maryon kapta el. Mindezeket maga Steiner hozza majd nyilvánosságra Edith Maryon halála után.

Ehrenfried Pfeiffer szerint Edith Maryont egy másik rózsakeresztes áramlat küldte Svájcba avval a misszióval, hogy megóvja Rudolf Steiner életét.

1917-ben kezdték el a szobor 9 és fél méter magas, fából készült, végleges változatának munkálatait. Ugyanabban az évben Edith Maryon elkészült egy, Olga von Sivers halálára készült domborművel, melyet Rudolf Steiner felkérésére kezdett el.

1919 őszén szintén Steiner felkérésére euritmia bemutatókhoz készített színes fafigurákat.

1920-ban Edith Maryon - Paul J. Bay svájci építésszel - három házat tervezett a Társaság tagjai számára, ahol majd maga is lakik. Ezek voltak az »Engländerhäuser«, ma Euritmia-házak.

Különös momentum, hogy a Krisztus-szoborcsoport, mely a - már megnyitott - Goetheanum központi termében lett volna kiállítva, nem került oda. Rudolf Steinernek „nem volt sietős"; „még várhatunk", „még sok időnk van", mondta többször is Edith Maryonnak. Így a szoborcsoport maradt a Schreinerei-ben, az asztalosműhelyben.

49. születésnapja körül, 1921-ben, Edith Maryon végleg Dornachba költözik.

Edith Maryont tartózkodó személyiségnek ismerték, bár a kívülállókra néha cerberusként hatott; a műhelyből mindenkit elriasztott volna, hogy mestere nyugodtan dolgozhasson...

1922. december végén, még Szilveszter előtt, a Goetheanumban Rudolf Steiner előadása alatt Edith Maryon füstszagot érzett, amit közölt is a mellette ülő Oskar Schmiedellel; ám akkor semmiféle égésnek nem találták nyomát. December 31-én a Goetheanum tűzvészének észlelése után Edith Maryon személyesen hívta Rudolf Steinert. A Goetheanum az alapokig leégett; a Krisztus-szoborcsoport, amely a Schreinerei-ben maradt, megmenekült; majd csak a második Goetheanumban kap végleges helyet.


A tragédia után Edith Maryon egészségi állapota leromlott, elvesztette életerőit.

1923. február 2. Megírta végrendeletét; tanúi Ita Wegman és Sophie Bauer voltak.

Ita Wegman doktornő 16 hónapig, haláláig ápolta Edith Maryont; Rudolf Steiner, amikor Dornachban tartózkodott, minden nap meglátogatta a beteget.

December, a Karácsonyi Ülés. A Vezetőség megválasztása után a Képzőművészeti Szekció vezetője Edith Maryon lett.

1924. május 2-án, éjfél után negyedórával Edith Maryon eltávozott. Utolsó szavai ezek voltak: „Olyan gyenge vagyok, nem tudok tovább várni, míg megjön."

Ita Wegman szerint az utolsó pillanatig teljesen tudatánál volt.


Rudolf Steiner május 3-án emlékbeszédet, május 6-án búcsúztatót tartott Edith Maryon emlékére.


„Miss Maryon betegségének csírája a Goetheanum leégésének éjszakáján ültetődött el. És ami ekkor ezzel a csírával elültetődött, abból valóban még a leggondosabb ápolással sem lehetett meggyógyítani. Ezek karmikus összefüggések. Ezek ellen a gyógyművészettel természetesen nagyon sokat lehet és kell is tenni, de a karma akkor is vasszigorral működik."Írta: Juhász József